Afgezien van enkele strek en losmaak oefeningen die ieder in zijn eentje doet, zijn al onze verdere oefeningen bedoeld om met een of meerdere partners uit te voeren. Hierbij beginnen we met een zestal basisbewegingen die zeer langzaam worden uitgevoerd. Naarmate de ervaring met en het inzicht in de bewegingen toeneemt, worden deze steeds dynamischer uitgevoerd hierbij inspelend op bewegingen van een partner.
hemel ... en aarde ...
Kinomichi leert ons onze bewegingen te gronden in de aarde (chi). Vanuit een stevig en tegelijkertijd niet statisch contact van de voeten met de aarde, ontstaan er bewegingen die zich via de benen en de romp tot voorbij het hoofd de handen en vingers uitstrekken. De ruimte in, richting hemel (ten). Dit vereist het ontdekken en toelaten van een extra kracht, de chi-kracht die in balans wordt gebracht met de ten-kracht, een kracht richting aarde, de hemelkracht. Onze bewegingen worden dan ook verdeeld in hemel- en aardebewegingen.
rechtlijnig ... of spiraalvormig ...
Alle bewegingen van het Kinomichi, hoe kort en ogenschijnlijk recht ook uitgevoerd, zijn spiraalvormig. Dit houdt in dat ze reeds bij de bron, het lichaam van de uitvoerder, vanuit de aarde draaiend en tegelijkertijd strekkend worden uitgevoerd. Deze spiraalvormige houdingen en bewegingen zijn heilzaam voor het lijf. In het begin nog houterig en krom. Langzaam maar zeker vloeiend, ruim en trefzeker. Maar altijd grote en ronde vormen, als voorgedrukte patronen in de ruimte. De bewegingen van de verschillende partner(s) passen als vanzelfsprekend in elkaar. Bijna alsof een grote ruimte- en tijdmachine in werking wordt gezet.
stok ... en zwaard ...
Stok en zwaard zijn voor ons instrumenten die de uitwerking van onze basisbewegingen kunnen versterken. Geen wapens. Ze vergen wel extra souplesse en kracht van de schouders en armen, maar helpen tevens om het inzicht in het ontstaan van veel van de bewegingen en de invloed ervan op ons lichaam te verdiepen.